Menu

Några kända dansare

Baletten har genom åren visat upp en mängd talanger som har blivit lika världsberömda som operasångare. De kommer från olika länder, men ofta nämns Ryssland och Frankrike men även Sverige har bidragit med sin del av kända dansare. Här kommer några namn som säkert påträffats tidigare.

Michail Barysjnikov

Någon mer som kommer ihåg denna ryss från ett helt annat sammanhang, nämligen kultserien Sex and the City? Han spelade nämligen Carrie Bradshaws pojkvän Alexandr Petrovskij i seriens sista säsong. Och tro´t eller ej, men Sarah Jessica Parker som spelar Carrie Bradshaws rollfigur har själv dansat balett tillsammans med Michail Barysjnikov på 70-talets uppsättning av La Sylphide. Förmodligen kom han in i skådespelarbranschen tack vare sin före detta fru Jessica Lange och har även spelat i andra kända filmer.

Men Michail Barysjnikov är mest berömd för sina vackra danssteg. Han gick på balettakademin i Leningrad men fortsatte, tack vare sin enorma talang, till Kirovbaletten och fick snart stor internationell framgång.

Annelie Alhanko

Denna dansös är född i Colombia men är av svenskfinskt ursprung. Hon blev 1990 den första svenska hovdansösen och var verksam vid Kungliga Baletten i Stockholm. Hon har även studerat på Kungliga Baletthögskolan och är den enda svenska dansös att ha dansat för Bolsjojbaletten i Moskva. Genom sina ärofyllda uppdrag fick hon till sist titeln prima ballerina.

Anna Pavlova

Pavlova dansade på de stora ryska baletterna i början av 1900-talet och fick utmärkelsen prima ballerina. Hon föddes i St. Petersburg och har senare dansat både i Stockholm och Köpenhamn. En annan viktig aspekt är att Anna Pavlova förändrade kroppsidealet för kvinnliga dansare genom sin smala och smärta fysik, vilket gjorde att dåtidens muskulösa damer inom baletten blev mindre tilldragande. Hennes största roll var i uppsättningen Den döende svanen.

Rudolf Nurejev

Nurejev var en sovjetisk balettdansör som dansat vid Kirovbaletten men flyttade senare till Paris där han verkade som balettdirektör för Parisoperan. Han dansade också en lång tid på Kungliga Baletten i London och har setts i flera filmer.

1993 dog Nurejev i AIDS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *