Menu

Balettuppsättningar och föreställningar

Genom åren har en mängd uppsättningar givit baletten sitt ansikte och man tröttnar aldrig på de världsberömda förställningarna som tar plats i Ryssland, London och Paris.

Nötknäpparen

Den berömda föreställningen Nötknäpparen innehåller musiken från Tjajkovskij och har Petipa som koreograf. Berättelsen är egentligen skriven av en tysk kompositör vid namn Ernst Hoffman som skrev skräcklitteratur och sagor på sin fritid. En av dem är Nötknäpparen som handlar om en luten flicka, vars leksak, en nötknäppare får liv och tar med henne till ett rike bortom all fantasi. Dock började inte samarbetet något vidare och Tjajkovskij fick privata bekymmer som gjorde att musiken lades på is. Men för att sluta tänka på tragiska händelser i sitt liv började han helt plötsligt att skriva musiken och 1892 visades den första föreställningen i St. Petersburg.

Svansjön

Tjajkovskij var en återkommande kompositör till ryska baletter och skrev även musiken till Svansjön som hade sin första föreställning på Bolsjojteatern i Moskva 1877. Koreograf var Julius Reisinger. Berättelsen handlar om en prinsessa som förvandlas till en svan men har en mörk sida – den svarta svanen. En prins förälskar sig sedan i svanen utan att veta om att det faktiskt är en prinsessa bakom. Vad många inte vet är att Svansjön har flera versioner och i den ursprungliga är slutet gott. I de Svansjön-föreställningar som kommit senare har det blivit en tragedi.

Svanen anses vara den svåraste rollen en ballerina kan tolka.

Sylfiden

Genom Sylfidens uppsättning förändrades balettdräkten till den enkla form den har idag, d v s tutun. Den första föreställningen sattes upp i Paris 1832 och hade den svensk-italienska Marie Taglioni i huvudrollen. Hennes dans kom att bli mycket uppskattad i och med sin dansteknik med tårna och vackra rörelsemönster och publiken var hänförd.

Sylfiden handlar om väsen och trolldom och utspelar sig i Skottland där förälskelse mellan människor och skogsväsen ger upphov till svartsjuka, död och romantik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *