Menu

Balettens fem grundpositioner

Den klassiska baletten fick fem grundpositioner på 1600-talet. Här ska de beskrivas närmre.

Första positionen

Hälarna hålls ihop och händerna och fingrarna hålls ihop vid samma höjd som naveln och sträcks ut en aning som om man höll om något runt, ca 7,5 cm från kroppen.

Andra positionen

Vid balettens andra position, särar man en aning på fötterna med ca 25 cm emellan och höjer armarna lite till så att de är precis ovanför fötterna och delar på dem precis som med fötterna. Men man ska sänka armbågarna lite och låta handlederna vara ännu lite lägre än själva armbågarna.

Tredje positionen

Håll ihop fötterna med den ena foten horisontellt riktad och hälen mot den andra fotens mittparti.

Den fot som är riktad framåt ska ha samma arm i ett öppet tillstånd som i andra positionen.

Den andra armen ska ha samma läge som i den första positionen och ska vara ganska nära kroppen med armbågen något böjd och handflatan riktat inåt.

Fjärde positionen

Den fjärde positionen fortsätter i den tredje positionens fotspår. Man för fram foten som var riktad mot den andra fotens mittparti och sätter den så att hälen pekar mot andra fotens tå istället men med lite mellanrum mellan fötterna. Detta gör man exempelvis innan man gör en piruett.

Armen som motsvarar den bakre fotens ställning ska vara lyft över huvudet med armbågen något böjd och med handflatan lite böjd inåt mot huvudet och den andra armen hålls ungefär på samma sätt som i första positionen.

Femte positionen

I den sista och femte positionen flyttar man den bakre foten så att den är i samma position som den andra foten men åt motsatt håll. Båda fötternas tår ska nästan nudda den andra fotens häl.

Båda armarna ska hållas över huvudet, precis som den ena armen i fjärde positionen utan att nudda händerna. Båda handflatorna ska dessutom vara lite vridna in mot huvudet och ha ett avstånd på ca 15 cm emellan sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *