Menu

Balettens dräkter och balettskor

Skornas utformning

Vid balettens ursprung användes tofflor eller skor med klackar men detta var längesedan nu.

Ofta hör man benämningen “balettskor” men det heter egentligen tåskor. Dessa tåskor eller tåspetsskor har kännetecknat den klassiska baletten sedan tidigt 1800-tal och ska både skydda tårna när dansarna dansar på tå och ge en känsla av att dansarna nästan svävar över golvet när de rör sig.

Oftast är skorna till för dansöserna även om det finns varianter för männen också. Skorna är mycket hårda och har en förstärkning framme vid tåspetsen som är platt och gjord av papper eller tyg, så att när dansöserna står på tå, behöver inte tårna böja sig alltför mycket. Trots det får många balettdansöser problem med fötter, hälsena och leder.

De flesta dansöser äger flera par skor som t.o.m. byts ut under en föreställning då de slits ut mycket snabbt.

Balettskor har även blivit en modetrend för vanliga människor och syns i många klädkollektioner just nu.

Balettens utstyrsel

Förr i tiden användes tunga kläder och stora peruker men sedan den klassiska balettens stora intåg på 1800-talet förändrades kostymerna och tyllkjolen fick det stora genombrottet. När den ryska dansösen Anna Pavlova förändrade kroppsidealet till en mycket smal och smidig dansös, från en kraftfull byggd kvinna, var det också både vackrare att se dansöserna i snäva dräkter och också lättare att röra sig i. För männen blev istället de kroppsnära trikåerna med suspensoar den nya modellen.

Den enkla balettdräkten föddes runt 1832 när man skulle klä ett sylphide i uppsättningen av Sylfiden. Mycket hud visades på överkroppen och kjolen slutade vid mitten på vaden. Denna dräkt blev mycket populär och lätt att röra sig i och man insåg också hur viktigt det var för publiken att kunna se kroppskonturerna och följa det komplicerade rörelsemönstret som är så uppskattat i balett. I Svansjön är tyllkjolarna helt utstående och liknas faktiskt vid en svans fjäderdräkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *